INSTITUT ZA FIZIKU
Bijenička cesta 46, HR – 10000 Zagreb

Izrada holograma

U postojećim laboratorijskim uvjetima standardno se mogu snimiti hologrami predmeta veličine do 10 cm na holografske foto-ploče dimenzije 10 x 12.5 cm. Za predmete većih dimenzija potrebna je procjena izvedivosti. Ovisno o tipu holograma, za rekonstrukciju je potrebno imati točkasti izvor bijele svjetlosti (halogena lampica) ili laser (laserski pointer), a hologram je okvir (prozor) unutar kojega je moguće opažanje.

Amplitudni transmisijski hologram

Za rasvjetu u transmisiji potrebno je imati izvor koherentne svjetlosti (laser ili laserski pointer) postavljen iza holograma. 3D rekonstrukcija se opaža kroz hologram, vidljiva je potpuna paralaksa.

Hologram slike predmeta (image-plane hologram)

Za rasvjetu u refleksiji potrebno je imati točkasti izvor bijele svjetlosti postavljen ispred holograma. 3D rekonstrukcija može izlaziti ispred holograma, vidljiva je potpuna paralaksa.

Dugin hologram (rainbow hologram)

Za rasvjetu u transmisiji potrebno je imati točkasti izvor bijele svjetlosti postavljen iza holograma. 3D rekonstrukcija može izlaziti ispred holograma (promatranje kroz horizontalnu pukotinu), vidljiva je horizontalna paralaksa.

Bijeli hologram (Dennisyuk hologram)

Za rasvjetu u refleksiji potrebno je imati točkasti izvor bijele svjetlosti postavljen ispred holograma. 3D rekonstrukcija se opaža kroz hologram, vidljiva je horizontalna paralaksa.